Στιγμές της ιστορίας του προλεταριακού κινήματος: Το 3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (Μάρτης 1926)

28 Μαρτίου 1926: Μέσα σε συνθήκες άγριας καταστολής του προλεταριακού και κομμουνιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο (δικτατορία Θεόδωρου Πάγκαλου) συνέρχεται το 3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια η κίνηση της κυβέρνησης της δικτατορίας να θέσει το ΚΚΕ εκτός νόμου το 1925, όπου συνέλαβε κομμουνιστές και άλλους «ανατρεπτικούς» της εποχής και τους εξόρισε στα νησιά του Αιγαίου.

Πριν από το 3ο συνέδριο, η κυβέρνηση της δικτατορίας Πάγκαλου, ανακοινώνει ως κύριο στόχο της «αποκομμουνιστικοποίηση» της και την απομόνωση των ανατρεπτικών στοιχείων (κομμουνιστών) από το συνέδριο.

Ωστόσο, και σ’ αυτό το συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις του κομμουνιστικού κινήματος έχουν την πλειοψηφία. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ήταν 457. Από αυτούς, οι 278 (60%) ήταν κομμουνιστές και οι 179 συνδικαλιστές που κινούνταν στη γραμμή της ταξικής συναίνεσης. Ο δικτάτορας Πάγκαλος, με διάφορα προσχήματα, συνέλαβε τους 110 από τους 278, τους οποίους αμπάρωσε σε φορτηγό πλοίο και τους κράτησε σε αυτό πέντε μίλια…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 81 επιπλέον λέξεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s