Καλημέρα σκύλε…………..

Πολύς λόγος γίνεται για τον Φασισμό τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ ,στο διαδίκτυο ,στα καφενεία ,στους δρόμους παντού.Είναι βέβαια λίγο υποκριτικό που τον θυμηθήκαμε τώρα ,μετά από τον θάνατο ενός νέου αξιόλογου ανθρώπου, που όμως τυχαίνει να είναι Έλληνας.Ο Φασισμός δεν είναι τωρινός και υπήρχε και υπάρχει και θα υπάρχει όσο εμείς σαν άνθρωποι δεν προσπαθούμε να βελτιώσουμε εαυτούς.Επειδή έχω ξανααναφερθεί στο θέμα θα πω μονάχα αυτό. Ο Φασισμός είναι πολαπλός και μέσα μας πρώτα από όλα .Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό το πρώτο είναι ν’ αποκτήσουμε κριτική σκέψη ,να κάνουμε την αυτοκριτική μας για την συμπεριφορά μας γενικά και να στηριζόμαστε στην αυτομόρφωση ,διαβάζοντας πολαπλά και διαφορετικού είδους γραπτά κι όχι μόνο αυτά που θεωρούνται κατά καιρούς κυρίως από το σύστημα σημαντικά.

Όταν αναφέρομαι στη συμπεριφορά μας γενικότερα εννοώ διάφορα πράγματα.Δεν είναι μόνο η στάση μας απέναντι στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα και στη φύση γενικότερα.Όποιος ταξιδεύει ανά την Ελλάδα δεν νομίζω να μην έχει δει στο δρόμο σκοτωμένα ζώα .Ένα όχι απλά θλιβερό αλλά τρομακτικό φαινόμενο από την αδιαφορία που μας διακρίνει.Θα μου πείτε είναι ατυχήματα.Σε αρκετές περιπτώσεις είναι ,όμως δεν έχουμε σκεφτεί να παίρνουμε και τα ανάλογα μέτρα για να τα λιγοστέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.’Ομως εγώ δεν αναφέρομαι στ’ ατυχήματα.Έχω παραστεί μάρτυρας σε πολλά παρόμοια «ατυχήματα» και θα πω τούτο :Δεν είδα ούτε καν προσπάθεια φρεναρίσματος.

Σε συζητήσεις που φέρνω το θέμα αυτό βλέπω όχι μόνο την ειρωνεία σε παρατηρήσεις που κάνω ,αλλά και την πρόθεση πολλών να σκοτώνουν ζώα,όχι μόνο  αδέσποτα οικόσιτα αλλά και άγρια ζώα.

Έχω δει σκοτωμένα φίδια τα οποία επιδιώκουν κατά κόρον να σκοτώνουν ,λόγω του γνωστού φόβου,αλεπούδες ,νυφίτσες ,ασβούς κ.λ.π. Κάποια χρόνια έβλεπα και πολλούς κύκνους νεκρούς τουφεκισμένους.

Σε μια περίπτωση είχα δει έναν άνθρωπο να κυνηγάει με το τουφέκι μια αλεπού ,έτσι χωρίς λόγο.Σε άλλη δε, ένας κουβαλούσε σακιά με σκοτωμένα ζώα {αλεπούδες,δηλητηριασμένες}.Όταν ρώτησα τον Δασάρχη της περιοχής μου είπε το εξής:Ναι είναι παράνομο να βάζεις φόλες στα βουνά αλλά τι να κάνουμε ,είναι ζημιάρες.Τρώνε τα σταφύλια από τ’ αμπέλια.

Αυτή είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και αυτό νομίζω μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους .Το πως θα συμπεριφερθείς σ’ ένα ζώο που δεν έχει τη δύναμη ν’ αντιδράσει δείχνει και πως θα συμπεριφερθείς και σ’ έναν άνθρωπο σε ανάλογες περιστάσεις.Γι’ αυτό παρακαλώ, ας σκεφτούμε όλοι μας πως μπορούμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι και μια παράκληση .Όταν αρχίζει να πέφτει το βράδυ και βρισκόμαστε σε αγροτικούς δρόμους ή εκτός πόλεως γενικότερα,ας έχουμε μια λογική ταχύτητα .Είναι η ώρα που βγαίνουν πολλά ζώα σε αναζήτηση τροφής.

Θα αφιερώσω σε όλους μας τους στίχους του Μπόρις Βιάν «καλημέρα σκύλε»

Βλέπω στο δρόμο ένα σκυλί .

Του λέω :τι κάνεις σκύλε;

Φαντάζεστε ποτέ να μ’ απαντούσε;

Όχι; Ε ,να λοιπόν που oστόσω μ’ απαντάει

Αν και γι’ αυτό βεβαίως εσείς δεν δίνεται πεντάρα.

Έτσι όταν βλέπω γύρω μου ανθρώπους,

να προσπερνάνε τα σκυλιά ,χωρίς καν ένα βλέμμα,

νιώθω βαθιά ντροπή για τους γονιούς τους

και των γονιών τους τους γονιούς .

Γιατί μια τόσο φοβερή ανατροφή

προϋποθέτει τρεις γενιές,δεν υπερβάλλω διόλου!

Σύφιλη  κληρονομική.

Όμως προσθέτω

μη τυχόν και ταραχτεί κανένας ,

ότι τα πιο πολλά σκυλιά συνήθως δεν μιλάνε……..

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s