Αυθεντία και οικογένεια( συνέχεια)…….

…………………..Ο οικογενειάρχης είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος ,ο μη υποκείμενος σε έλεγχο, κάτοχος της εξουσίας ,το αφεντικό που εξασφαλίζει το ψωμί ,ο πνευματικός ποιμένας και ιερέας του οίκου του.Αυτό το φυσικό γεγονός ,η σωματική ρώμη του πατέρα ,στον προτεσταντισμό εμφανίζεται και ως ηθικό,ως κάτι που πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Επειδή ο πατέρας είναι de facto πιο δυνατός ,πρέπει να είναι και de jure .Το παιδί δεν πρέπει απλώς να λαμβάνει υπόψη αυτή την υπεροχή αλλά και να την σέβεται  λαμβάνοντά τη υπόψη..

Σ’ αυτή την κατάσταση πραγμάτων μέσα στην οικογένεια ,που είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του παιδιού ,προεξοφλείται σε μεγάλο βαθμό ήδη η αυθεντιοκεντρική δομή της πραγματικότητας έξω από την οικογένεια:οι κυρίαρχες διαφορές των όρων ύπαρξης που το άτομο βρίσκει μπροστά του στον κόσμο πρέπει απλώς να γίνονται δεκτές ,το άτομο είναι ανάγκη να χαράζει το δρόμο του υπό αυτές τις προϋποθέσεις και δεν είναι σωστό να τις αμφισβητεί..

Διαπίστωση ενός γεγονότος σημαίνει και αποδοχή του.

Οι φυσικές διαφορές είναι ηθελημένες από το θεό και στην αστική κοινωνία ,ο πλούτος και η φτώχεια  εμφανίζονται ως φύση δεδομένες καταστάσεις.

Καθώς το παιδί σέβεται τη δύναμη του πατέρα μια ηθική σχέση και έτσι μαθαίνει ν’ αγαπά με την καρδιά του ,αυτό που διαπιστώνει με το νού του ως υπαρκτό, υφίσταται την πρώτη διάπλασή του για την αστική αυθιοκεντρική σχέση.

Ο πατέρας δεν έχει ηθική αξίωση να υποτάσσονται τα παιδιά του στη δύναμή του επειδή αναδεικνύεται άξιος ,αλλά μάλλον αναδεικνύεται άξιος ακριβώς επειδή είναι πιο δυνατός.

Στα πρώτα βήματα της αστικής πράξης πραγμάτων η οικογενειακή εξουσία του πατέρα ,ήταν χωρίς αμφιβολία απαραίτητος όρος προόδου.

………………………………………………………………………………

Η κοινωνιολογική βιβλιογραφία είναι γεμάτη από διαπιστώσεις για την προβληματική μορφή που αποτελεί ήδη η οικογένεια και γι’ αυτές τις κοινωνικές διαδικασίες ,μολονότι βέβαια η δυνατότητα προσαρμογής θεωρείται κατά κανόνα αυτονόητη -και πρέπει να θεωρείται ,αφού τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της συνδέονται άρρηκτα με την υπόσταση του κοινωνικού συστήματος……

 

Μαξ Χορκχάιμερ . Από το συλλογικό έργο «Αυθεντία και οικογένεια»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s