Εργασία και ιδιωτική ζωή……

Παίρνοντας αφορμή από μια συζήτηση με νεαρό άτομο που αναζητά εργασία ,αναφέρθηκε στις συνεντεύξεις που δίνουν οι νέοι .

Μεταξύ των άλλων μου είπε πως είναι πολύ χρονοβόρες και απαιτητικές.Φίλος του που έδωσε συνέντευξη ,υποχρεώθηκε σε «τρίωρη» συζήτηση και το θέμα ήταν κάθε άλλο παρά σε σχέση με την εργασία.Ρώτησαν τα πάντα γύρω από την προσωπική του ζωή και την ζωή των συγγενών του.Αφού λοιπόν τον κούρασαν τόσο ,του είπαν πως θα μεταφέρουν τις απόψεις του στο διευθυντή κι αυτός θ’ αποφασίσει αν θα δώσει συνέντευξη και σ’ αυτόν και αν θα προσληφθεί στο τέλος με εξάμηνη σύμβαση .Στο τέλος της σύμβασης θα αποφασίσουν πάλι αν θ’ ανανεώσουν την σύμβασή του για πάλι έξι μήνες και ούτω καθ’ εξής.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση εκτός των άλλων ήταν πως ο νεαρός εύρισκε φυσιολογικό όλο αυτό.Όταν εγώ του είπα πως είναι μια πολύ απλή δουλειά και δεν θα δουλέψει ο φίλος σου και στην ΝΑΣΑ ,μου απάντησε πως θέλουν να ξέρουν με τι άνθρωπο έχουν να κάνουν.

Εδώ θα μεταφέρω τις απόψεις του Φρομ για το συγκεκριμένο θέμα από το βιβλίο του η «επανάσταση της ελπίδας» που γράφτηκε αν δεν κάνω λάθος το 1968.

Η ιδιωτική ζωή είναι μια πολύπλοκη έννοια………………………………………………………………….

Κατά πρώτο λόγο επειδή η ιδιωτική ζωή είναι απαραίτητη για να συγκεντρώσει κανείς τον εαυτό του και ν’ απαλλαχτεί από τον αδιάκοπο θόρυβο των ανθρώπων που φλυαρούν και παρεμβαίνουν στα ατομικά σου, πράγμα που αναστατώνει τα πνευματικά σου προτσές.

Αν όλα τα ιδιωτικά δεδομένα μετατραπούν σε δημόσια δεδομένα,τα βιώματα τείνουν να γίνουν πιο ρηχά και χωρίς διαφοροποίηση.Οι άνθρωποι θα φοβούνται να νοιώσουν το λάθος.Θα γίνουν πιο εύκολοι στην ψυχολογική χειραγώγηση που με τα ψυχολογικά τεστ επιχειρεί να καθιερώσει κανόνες για «επιθυμητές» ,«ομαλές», «υγιείς» συμπεριφορές..

Παίρνοντας υπόψη ότι αυτά τα τεστ γίνονται για να βοηθήσουν τις εταιρίες  και τις κρατικές υπηρεσίες να βρούν ανθρώπους με τις «καλύτερες» συμπεριφορές η χρήση των ψυχολογικών τεστ ,που είναι σήμερα γενική προυπόθεσηγια να πετύχει κανείς μια καλή δουλειά,αποτελούν σοβαρότατη παραβίαση για την ελευθερία του πολίτη.

Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός ψυχολόγων ,χρησιμοποιούν κάθε γνώση που διαθέτουν ,σχετικά με τον άνθρωπο για να τον χειραγωγήσουν για τα συμφέροντα αυτού που ο μεγάλος οργανισμός θεωρεί αποτελεσματικότητα.Έτσι οι ψυχολόγοι γίνονται ένα σπουδαίο τμήμα του βιομηχανικού και κρατικού συστήματος  ενώ ισχυρίζονται παράλληλα ότι οι δραστηριότητές τους εξυπηρετούν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του ανθρώπου.

Είναι σημαντικό το ότι οι διευθυντές καταλαβαίνουν ότι τα πιο πολλά που παίρνουν από τα ψυχολογικά τεστ βασίζονται στην πολύ περιορισμένη εικόνα για τον άνθρωπο που έχουν μεταδώσει οι περιορισμένες απαιτήσεις της διεύθυνσης στους ψυχολόγους,οι οποίοι με τη σειρά τους την επιστρέφουν στη διεύθυνση,με τον ισχυρισμό πως είναι αποτέλεσμα ανεξάρτητης μελέτης για τον άνθρωπο.

Περιττεύει να πούμε ότι η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ,μπορεί να οδηγήσει σ’ένα έλεγχο του ατόμου που είναι πιο ολοκληρωτικός και μπορεί να είναι πιο καταστροφικός για το άτομο, από αυτόν που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα τα ολοκληρωτικά κράτη.

Για να βγει αληθινό το 1984 του Όργουελ θα χρειαστεί πάρα πολύ βοήθεια από τους διαμορφωτές και εξομαλυντές ψυχολόγους που κάνουν τα τεστ.

Έχει ζωτική σημασία η διάκριση ανάμεσα σε μια ψυχολογία που κατανοεί και αποβλέπει στην ευημερία του ανθρώπου και σε μια ψυχολογία που μελετάει τον άνθρωπο σαν αντικείμενο ,με σκοπό να τον κάνει χρήσιμο στην τεχνολογική κοινωνία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s