Η κοινωνία του θεάματος

Η κοινωνία που στηρίζεται στη σύγχρονη βιομηχανία δεν είναι τυχαία ή επιφανειακά θεαματική ,είναι θεμελιωδώς θεαματιστική.Μέσα στο θέαμα εικόνα της άρχουσας οικονομίας,ο σκοπός δεν είναι τίποτα ,η ανάπτυξη είναι το παν.Το θέαμα δε θέλει να καταλήξει πουθενά αλλού παρά στον ίδιο του τον εαυτό.

………………………..

Σαν απαραίτητο στολίδι των αντικειμένων που παράγονται σήμερα ,σαν γενική έκθεση της λογικής του συστήματος και σαν προηγμένος οικονομικός τομέας που διαπλάθει άμεσα μια αυξανόμενη πληθώρα εικόνων αντικειμένων ,το θέαμα είναι η κύρια παραγωγή της σημερινής κοινωνίας.

…………………………….

Το θέαμα υποτάσσει τους ζωντανούς ανθρώπους,στο μέτρο που η οικονομία τους έχει ολοκληρωτικά υποτάξει .Δεν είναι τίποτα άλλο από την οικονομία που αναπτύσσεται για τον εαυτό της .Είναι η πιστή αντανάκλαση της παραγωγής αντικειμένων και η μη πιστή αντικειμενοποίηση των παραγωγών.

………………………………………….

Ο εργαζόμενος δεν παράγει τον εαυτό του ,αλλά παράγει μια ανεξάρτητη δύναμη Η επιτυχία αυτής της παραγωγής ,η αφθονία της ,ξαναγυρίζει στον παραγωγό σαν αφθονία της αποστέρησης.

Με την συσσώρευση των αλλοτριωμένων προϊόντων του αποξενώνεται από τον χωρόχρονο του κόσμου του .Το θέαμα είναι ο χάρτης αυτού του νέου κόσμου ,χάρτης που καλύπτει την επικράτειά του .Οι ίδιες οι δυνάμεις που μας έχουν διαφύγει,μας επιδεικνύονται σ’ όλη τους την ισχύ.

ΓΚΥ ΝΤΕ ΜΠΟΡ (Από την« κοινωνία του θεάματος»)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s