Υψηλή διανόηση και παγκάκι……….

Αργία εχθές για την Πρωτομαγιά που μετατέθηκε στην Ελλάδα ,λόγω των γιορτών και το πρώτο χτύπημα που πήρα ήταν κάτι τεράστια πανό στην πρόσοψη ενός Δημαρχείου  να λένε «ημέρα των λουλουδιών».Το δεύτερο χτύπημα μου ήρθε το βράδυ,καθώς άνοιξα το internet να πληροφορηθώ και είδα τις δηλώσεις της κυρίας Δημουλά.

Σήμερα δε ,γίνεται ένας πόλεμος δηλώσεων ,από υποστηρικτές και μή.Ε!  μα και αυτοί οι μετανάστες ,να πιάνουν τα παγκάκια και να μην έχει που να καθήσει η καημένη ,περιμένει και το nobel λογοτεχνίας βλέπετε.Επειδή λοιπόν είμαι καλός άνθρωπος κατά βάθος ,έψαξα και βρήκα ένα παγκάκι ελεύθερο και σκέφτομαι να της το στείλω.Εκεί θα μπορεί να κάθεται να κοιτάζει τα βραβεία της ,μαζί κι αυτό που της έδωσε η Χούντα το 1972 .

Σήμερα βγήκε και αναίρεσε  βέβαια και είπε πως αυτή δεν είναι ρατσίστρια και άδικα την κατηγορούν και είναι εναντίον των φασιστών.Ποιών φασιστών ,δεν κατάλαβα και πολύ καλά ,αλλά πάντως όχι αυτών που δίνουν βραβεία.Σε κάποιο σημείο λέει ότι «δεν έχουν καμμιά δύναμη οι πνευματικοί άνθρωποι και δεν πρέπει να τους ανεβάζουμε σε βαθμό εξουσίας»Λυπάμαι ,αλλά θα διαφωνήσω ποιήτριά μου.Πάντα η εξουσία χρησιμοποιεί τους «πνευματικούς »ανθρώπους κι αν δεν μπορεί τους επιτίθεται λυσσαλέα με φυλακές ,διώξεις ,εξορίες  και απαγόρευση του έργου τους..Ακόμα και τα Nobel είναι πολλές οι φορές που δίνονται με αυτά τα κριτήρια.

Πόσοι δικοί μας ποιητές ,καλλιτέχνες ,πανεπιστημιακοί δεν κυνηγήθηκαν;Αλλά αυτοί δεν ήταν βέβαια σε δεξιώσεις να κάνουν δηλώσεις υπέρ του μνημονίου.Στάθηκαν στο ύψος τους και συντάχθηκαν με το μέρος των ανθρώπων που αδικούνταν και διώκονταν.Καλό λοιπόν το μνημόνιο Κυρία Δημουλά.αλλά για ποιούς;Για τους άνεργους,τους άστεγους ή αυτούς που αυτοκτονούν από απελπισία;

Τώρα αναιρείτε βέβαια ,αλλά τώρα δεν έχει καμμιά αξία……Είναι κατόπιν εορτής.Ήδη ή Χρυσή Αυγή διαβάζω έχει αρχίσει να καπηλεύεται τις δηλώσεις.

Μπορεί και να την πολεμούμε γιατί έχει προταθεί για Nobel λέει αλλά δεν έχει καταλάβει φαίνεται πως δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.Γι’ αυτό εγώ θα της αφιερώσω τους στίχους του Χριστιανόπουλου:

Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία, απ’ το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο «υπείροχον έμμεναι άλλων», που μας άφησαν οι αρχαίοι.

Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερου μου -και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά -και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας………………………………………………..Είμαι, προπάντων, εναντίον κάθε ατομικής φιλοδοξίας, που καθημερινά μας οδηγεί σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς. Αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια, δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο· φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες. Αν πιάστηκε η μέση του οδοκαθαριστή, φταίμε και εμείς που πετάμε το τσιγάρο μας στον δρόμο. Κι αν η λογοτεχνία μας κατάντησε σκάρτη, μήπως δεν φταίει και η δική μας σκαρταδούρα;…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s